Vanliga innebandyskador – Förebyggande och Behandling

Innebandy är en populär sport och är den tredje största lagsporten i Sverige. Precis som många andra lagsporter är innebandy fysiskt krävande med snabba rörelser med högt tempo samtidigt som man ska hålla koll på bollen. Som för många andra sporter finns det en risk för att skada sig i innebandy. Att känna till de vanligaste skadorna samt hur fascian och andra anatomiska strukturer påverkas och anpassas är otroligt viktigt för att man ska kunna optimera sitt innebandyspel.
Vanliga typer av skador inom innebandy
Knäskador: Explosiva sprintar, snabba vändningar och yttre våld från andra spelare kan skada knäleden i innebandyspel. Strukturer ofta drabbas är det främre korsbandet (ACL), inre kollateralligamentet (MCL) och inre menisken.
Fotledsstukningar: Snabba vändningar inom innebandy gör att ligamenten på utsidan av fotleden sträcks ut. Dålig fotplacering kan leda till svåra fotledsstukningar där ligamenten översträcks eller går av.
Muskelrupturer: Muskelrupturer i innebandyspel drabbar ofta hamstrings och vader men övriga muskler på benet är också benägna att drabbas. Rupturerna kan vara partiella eller totala. Rupturerna kan sker genom kraftiga inbromsningar som kräver excentrisk sammandragning. Vävnaden behöver motverka höga krafter som töjer i närvaro av aktivt muskelarbete.
Lårkaka/Lårkontrusion: Lårkakor är vanligt i kontaktsporter som innebandy. Lårmusklerna, framförallt quadriceps utsätts för yttre våld som orsakar muskelbristningar med påföljande inre blödning.
Knäskador (främre korsbandsskador och meniskskador)
I innebandy krävs det snabba sprintar och vändningar i högt tempo . Strukturer i knät som ofta skadas är det främre korsbandet (ACL), inre kollateralligamentet (MCL) och inre menisken.
Det främre korsbandet i knäleden är det ledband som ofta skadas, särskilt hos kvinnor. Det typiska förloppet för en korsbandsskada är att ett hyperextenderat (helt utsträckt) knä, med foten fixerad i marken, utsätts för en våldsam vridning. Skadeförloppet kan vara att spelaren är oaktsam själv vrider knäleden eller att hen utsätts för yttre våld av en annan spelare, som till exempel ett slag med klubban. Knäledens plötsliga inåtrotation gör att den hamnar utanför sitt normala rörelseomfång. På grund av ledytornas utformning kan normalt bara inåtrotering av knä ske vid böjt läge. I ett utsträckt knä är lårbenet “låst” mot skenbenet. Skademekanismen för menisker och inre kollateralligament är oftast väldigt lik som vid inre korsbandsskada där en våldsam vridning av knäleden förekommer.
Symtom på ligament och meniskskador: Plötslig smärta och svullnad i knäet vid skadetillfället. Eventuellt kan man höra ett knäppande ljud eller uppleva en vridande känsla i knät. Det kan vara svårt att sträcka ut knät. Man kan uppleva en skarp smärta när man sitter på huk eller vrider knät. Det är vanligt att man upplever smärta vid beröring och smärta med mekaniska symtom som låsningar och upphakningar. Ofta uppträder en känsla av svaghet och att knät viker sig.
Fotledsskador och stukningar
Fotledsskador är en av de vanligaste skadorna inom innebandy. Stukning av fotleden sker i samband med snabba vändningar där ligamenten sträcks ut på utsidan av fotleden. Dålig fotplacering kan leda till att fotleden under en kort tid sträcks ut för mycket och befinner sig utanför normalt rörelseomfång, utan att ledhuvudet går ur ledpannan. Detta gör att ligamenten översträcks så att de skadas eller i värsta fall går av. Personer som drabbas av fotledsskador har ofta haft en liknande skada innan.
Symtom: Smärta, svullnad och stelhet av fotleden med värmeökning. Man kan ha svårt att belasta foten. Vid svåra stukningar kan blåmärken uppträda på skadeområdet.
Muskelrupturer
Vid en muskelruptur är det ofta förbindelsen mellan muskel och sena, så kallade myotendiösa övergångar som drabbas. Dessa områden har en nyckelroll genom att vara den struktur där muskelfibrerna och deras endomysium interagerar med senan. Detta område är den ömtåligaste delen av en muskel då kollagenet där inte är så motståndskraftigt. I innebandy förekommer oftast ruptur av någon muskel i hamstrings men även skador på adduktorer och quadriceps förekommer. En vanlig anledning till hamstringsskador är kraftiga inbromsningar som kräver excentrisk sammandragning. Vävnaden behöver motverka höga krafter som töjer i närvaro av aktivt muskelarbete.
Symtom på muskelruptur: Vid skadetillfället kan man uppleva en “poppande” sensation i muskeln. Även ett knäppande ljud kan upplevas. Man upplever en stark smärta i övergången mellan muskeln och senan. Området är rött och svullet och blåmärken kan uppstå. Man kan uppleva den drabbade muskeln som svagare med en sämre rörlighet.
Lårkaka/lårkontrusion
Vid yttre våld riktat mot låret kan orsaka muskelbristningar med påföljande blödning. Om en blödning uppstår i en muskelfiberbunt en så kallad intramuskulär blödning blir blodet kvar i muskeln och ökar dess inre tryck. Skulle blödningen istället hamna mellan två muskelfiberbuntar, intermuskulärt kan kroppen lättare ta hand om blodet. På grund av gravitationen sprids blodet oftast nedåt. En intramuskulär blödning, gör mer ont och tar längre tid att läka än vid en intermuskulär.
Symtom på lårkaka/lårkontrusion: Skadeområdet blir svullet, varmt och värker. Även blåmärken på huden uppstår. Benet får en försämrad rörelseförmåga och det kan göra ont att belasta det.
Orsaker och riskfaktorer för innebandyskador
Optimering av sitt innebandyspel innebär ökad träningsbelastning och minskning av viloperioder, vilket driver en process av fysiologiska anpassningar associerat med progressiva och stadiga förändringar i muskler, muskelfascia och senor.
Efter att ett område har utsatts frekvent av högintensiv belastning, ingår förutom mekanisk anpassning också en ihållande låggradig inflammationsreaktion i fascian. Sådana mikro-inflammationer gör att kollagensyntesen ökar och fascians viskoelasticitet minskar. Sämre viskoselasticitet gör att våra kroppsrörelser blir stelare. Vid innebandy, där hela kroppen samarbetar, kan en försämrad lokal elasticitet leda till att andra strukturer får jobba mer och riskerar att överansträngas. En sämre lokal elasticitet förhindrar även kroppens förmåga att kunna absorbera krafter, som vid tacklingar och slag, vilket i sin tur också ökar risken för skador.
Förebyggande av innebandyskador
Det finns flera metoder att förebygga olika innebandyskador. Många förespråkar stretchning av stela muskler i rygg och ben.
En annan metod att förebygga överbelastning och skador i innebandy, är att använda sig av kinsesologitejp/elastisk tejp inför träning och spel för att stabilisera leder och avlasta muskler och senor. Att använda korrekt skyddsutrustning under spel är också en viktig del i att förebygga skador.
Ordentlig uppvärmning som löpning med varierande intensitet ökar metabol aktivitet, ökar kroppstemperaturen och optimerar neuromuskulär kontroll som förbättrar rörelse och balans.
En annan viktig metod för att förbereda kroppen för de stereotypiska rörelserna i tennis är via dynamiska stretchar med hänsyn till myofascian (muskelfascia). Även att utföra rörelsemönster som ingår i innebandy, med progressiv ökning i komplexitet och intensitet förbereder kroppen. Det kan vara plötsliga riktningsändringar, faser med acceleration och deceleration, både med eller utan klubba.
Efter match behöver man ta hänsyn till kroppens återhämtning. Det är viktigt att fylla på med vätska och energi så kroppen får rätt byggstenar och vila efter match och träning.
Att främja cirkulationen kan optimera ens fysiologiska och metaboliska status. Det kan vara lågintensiva aerobiska aktiviteter som inte är specifika för innebandy, exempelvis cykling där lederna inte utsätts för så högt tryck.
Behandling av vanliga innebandyskador
Behandlingsmetoder för innebandyskador är ofta baserat på den struktur som har drabbat, såsom muskel, ligament, sena eller skelettben. Vanliga behandlingsmetoder kan för enklare skador inkluderar kortare viloperioder, lättare stretching och mjukdelsbehandling. Ibland kan receptfria smärtstillande mediciner användas. Vid allvarligare skador kan immobilisering via ortoser eller gips krävas. Ibland kan fysioterapi krävas där spelaren följer ett särskilt anpassat program för just den diagnostiserade skadan. Fysioterapin gör att spelaren kan på bästa sätt återgå till sitt spel utan risk att dra på sig ytterligare skador men även hindra att den gamla skadan rivs upp igen. Även kirurgi kan behövas för att reparera svåra skador som efterföljs av en längre period fysioterapi. Om smärtan är för stor kan en läkare skriva ut starkare smärtstillande mediciner.
Rehabilitering och återgång till spel
En viktig del att ha med när det gäller rehabilitering är att ta hänsyn till hur kroppens muskuloskeletala system anpassar sig till innebandy. Vid skador ställs kliniska diagnoser med associerade terapier som traditionellt har fokus på muskel, sena eller skelettben. Rehabilitering och återgång till spel innebär ofta träningsprogram baserade på progressiv belastning som är anpassat till individuella krav. Det kan vara olika former av excentrisk träning, coreträning, dynamisk stabilisering och muskelaktivering. Forskare inom idrottsvetenskap menar att rehabiliteringen behöver optimeras då träning med hög belastning krävs för att optimera sportprestation. Trots att det inte finns mycket data på hur fascian påverkar återgåendet till aktivitet, föreslås en behandling som fokuserar på att ge specifikt stimuli till bindväven som skulle kunna snabba på återhämtningen.
Ett förslag är att använda manuella tekniker i rehabiliteringen för att stimulera muskeln till att den återgår från ett högt spänt läge ett mer lågt. Vid skador är det även viktigt att se över effekten av artrofibros (överdriven ärrvävnad) om man väljer att immobilisera och skydda skadan.
Hur vårt specialistteam på Fasciaklinikerna kan hjälpa dig
På Fasciaklinikerna har vi en helhetssyn för behandling av skador. Vårt team av terapeuter använder sig av fasciaterapi, en mycket effektiv friskvårdsbehandling. Fascian är det nätverk av bindväv som sammanbinder och genomtränger allt i vår kropp. Alla celler, vävnader (till och med benvävnad), muskler och organ innehåller fascia.
En fasciabehandling fokuserar på att lösa upp spänningar och adhesioner i fascian och att öka dess flöde. På så vis kan vi balansera kroppen så att smärta minskar, förbättra styrka och öka rörligheten. Minskat tryck och ökat flöde i fascian gör också att cellmembranen lättare kan ta upp näring och avger avfallsprodukter. Behandlingen ger en behaglig avslappning och gör inte ont. Ökad cirkulation med jämnare belastning kan gynna kroppens egen läkning. En mer jämn belastning gör dessutom att kroppens strukturer inte utsätts för överdrivet slitage, vilket minskar risken att dra på sig ytterligare skador.
Under ett besök gör vi en analys av hela kroppen för att se vart kompensationer och snedbelastningar finns och hur de har spridit sig. Finns det en obalans i kroppen finns det risk att de sprids vidare och påverkar andra strukturer som muskler och leder. Det är därför det är mycket viktigt att snabbt söka hjälp så fort du får några symtom.
Genom att kombinera traditionell medicinsk behandling med fasciabehandling strävar vi efter att optimera din återhämtning och minimera risken för att dra på dig ytterligare skador. Besök vår webbplats för mer information och boka en konsultation idag!